CSR Historien

Jubilæer

Download jubilæumsskrifter til vores 50 års jubilæum.

CSR fejrer den 9. oktober 2020 sit 50 års jubilæum, men klubbens rødder stammer endnu længere tilbage. Nærværende artikel er et historisk tilbageblik på klubbens spraglede eksistens.

Rugbyklubben hedder i dag CSR/Nanok, og det er måske lidt på sin plads at opsummere, hvor Nanok stammer fra. Nanok blev stiftet d. 4.april. 1954 af pastor Niels Søe og politibetjent E.H. Lund som en drengeklub, der var tilknyttet Nathanaels Kirke, hvor Søe var præst og Lund frivillig sportsmedarbejder.

Navnet Nanok skal efter sigende være opstået af at drengene kæmpede/sloges som små bjørneunger. Da de eneste bjørne i Danmark findes i Grønland, blev klubbens symbol en isbjørn. “Nanok” er tilfældigvis det grønlandske ord for isbjørn, og N’et passede fint med kirkens navn.

Nanoks drenge blev ældre, og interessen for den ædle sport svandt hastigt ind til fordel for andre. I starten af 60’erne gik Nanok i “dvale”. Imidlertid vågnede Nanok af dvalen i sommeren 1965 på initiativ af nogle halvstore knægte, der holdt til på “Tit-Bit” i Holmbladsgade. Med Christian Søe (pastor Søe’s søn) som frontfigur startede “det lange, seje tag” med at holde liv i en seniorklub i en næsten ukendt sport, som ikke havde mediernes interesse.

Nanoks bedste tid/placering opnåedes i starten af 70’erne med en sølvmedalje til følge i turneringen 71-72. De var så tæt på guldet, man kan komme uden at få det, idet de sluttede a pointe med DM-vinderne fra Comet. Der var faktisk kun 2 små, lusede scoringspoint, der skilte Nanok og Comet efter en “lang og hård” turnering – kun et lille, bitte, kikset straffespark – surt. Skuffelsen var stor blandt spillerne, og Nanok, der var en seniorklub uden ungdomsafdeling, oplevede i de kommende år en tilbagegang i spillerstaben.

Det var lige ved at sende Nanok til den evige dvale! Hvis ikke Christian Søe, der i oktober 1970 havde startet en drengeklub på Christianshavns skole (CSR), ikke var kommet på den gode idé at slå de to klubber sammen, havde Nanok-navnet nok ikke eksisteret i dag.

Drengeklubben klarede sig virkelig godt. De var i løbet af ganske få år urørlige i den danske ungdomsturnering, og allerede i 1973 prøvede de kræfter mod seniorhold. Det blev til en B finale-sejr over Comet II i Nanoks årlige 7’s stævne samt en træningskamp-sejr over Nanok 18-14 (28.10.73). I foråret 1974 vandt de Nanoks 20 års jubilæumskamp samt 7’s jubilæumsstævne. I turneringen 74 – 75 skulle CSR debutere på seniorplan, og her var det så, at Christians plan førtes ud i livet. På grund af CSR’s status som drenge-junior klub manglede de nogle rutinerede og tunge forwards  Da det næsten var det eneste, der var tilbage i Nanok, hvad var så mere naturligt end at lægge Christians to “hjerteklubber” sammen.Kan være et billede af 1 person

Det skete i sommeren 1974, og under navnet CSR/Nanok (Christianshavns Skoles Rugbyklub) startede de i DRU’s 2. division i turneringsåret 1974 – 1975.

I 1976 stillede Christianshavn Gymnasium nogle lokaler til rådighed for klubben under taget i Nobels gamle cigarfabrik i Prinsessegade 62. Her blev CSR/Nanok’s første klubhus etableret, og dannede i de følgende 20 år, rammen og faste holdepunkt for klubbens eksistens.

Første store succesperiode for CSR/Nanok var årene mellem 1983 til 1993, hvor CSR/Nanok uafbrudt var blandt de fire bedste hold i Danmark.  Siden 2007-2010 har klubben dog været det ubestridte bedste hold i landet med 3 mesterskaber og 5 pokaltitler.

Efter 20 år valgte Christianshavns Gymnasium i 1996 at sætte klubben på gaden under henvisning til at skolen selv skulle bruge lokalerne. Gode råd var dyre, og der blev nedsat et klubhusudvalg, som skulle finde et alternativt værested. Efter et lille års intens indsats, lykkes det endelig at finde en brugbar erstatning. Gennem forhandling med Forsvarets Bygningstjeneste, et større lobbyist arbejde samt en større fundraising, Købte CSR/Nanok deres eget Klubhus med tilhørende omklædningsrum, barak, garage og have i indkørslen til Holmen, hvor CSR i den spæde start i 70’erne løb rundt og udøvede sin sport på det tilstødende græsareal.

Selve klubhuset gennemgik i de følgende år en gennemgribende ombygning og hovedrenovering, og det var med stolthed, at CSR/Nanok den 14. oktober 2000, kunne byde til 40 års jubilæums- og indvielsesreception. Klubben har nu igen fået en fælles base, som kan måle sig med de allerbedste i landet. Det smitter også af på de sportslige resultater. Ungdomsafdelingen er igen blandt de bedste i landet, og seniorerne er på fremmarch.

De første 50 år af klubbens historie er gået, og CSR/Nanok lever og ånder stadig, på trods af utallige kriser. De sportslige, sociale og administrative rammer er efterhånden ved at være velfunderet, så fremtiden tegner lys for rugbyklubben CSR/Nanok.